18/3 - 18

I fredags var det tre år sedan jag senast självskadade! Tre år!! Det senaste året har varit väldigt kämpigt och jag har varit redo att ge upp inför impulserna så många gånger. Det har varit svårare att stå emot än de första månaderna, första halvåret, första året. Alternativet att faktiskt självskada glider längre och längre bort ju mer tiden går, men impulserna har varit som starkast och som mest högljudda det senaste året. Det har varit så många påfrestningar och händelser som jag ställs inför som jag inte vetat hur jag ska hantera, och då har tankarna slagit till med full kraft. Men det viktigaste är ändå att jag stod emot trots det. På något vänster lyckades jag ta mig igenom året som gått utan att förstöra mig själv fysiskt. Det har inte gått jättebra med maten i vissa perioder, men jag har inte skurit mig en enda gång. Jag är stolt över mig själv, över att jag lyckades sluta på egen hand trots att det var ett beteende jag burit på i så många år. Det var en trygghet, jag visste att jag alltid kunde vända mig till den fysiska smärtan. Jag blev inte rädd när psykologen berättade om alla konsekvenser det kunde leda till, de permanenta skadorna, stygnen på akuten. Det skrämde mig inte. Det var en inbillad och falsk trygghet och kontroll. Egentlgien hade jag ingen kontroll alls, jag var helt kontrollerad av tvånget. Men jag lyckades sluta, helt på egen hand, och det ger jag mig själv en klapp på axeln för. Tre jävla år, det trodde jag aldrig. 

Elva år fast i skiten, tre år fri. 

8/3 - 18

Istället för att spendera 8 mars i uppslutning med andra aktivister, skrika slagord och känna gemenskap genom kampen så spenderades dagen i ett terapirum där jag för första gången berättade om gruppvåldtäkten då jag blev drogad. Kanske är det en viss kamp i sig att jobba för att bli frisk och försöka lita på sig själv i sina upplevelser, men jag hade hellre knutit näven och varit arg tillsammans med andra som står vid min sida och för kampen vidare. Det är första gången på jag vet inte hur många år som jag inte är med och arrangerar eller är med på någon demo eller event på internationella kvinnodagen. Nu sitter jag hemma under en filt och har ångest istället. Men eftersom jag hoppar på kryckor är det inte heller så lätt att ta sig ut i snöstormen, och folksamlingar är inte den bästa idén när jag har ångest. 

Det var första gången någonsin jag berättade om händelsen. Jag var 18 år och har bara små minnesfragment från kvällen eftersom någon tyckte att det var en bra idé att lägga något i mitt glas. Jag har ingen aning om vem det var, om det var de två killarna som senare våldtog mig eller någon helt annan. En föredetta vän som var med mig under den kvällen trodde inte på att jag blivit drogad och skrattade bort det, sa att det vet vi ju inte riktigt om det var det som hände. När jag försökte ta upp det under min första traumaterapi så viftades det också bort, för det går ju inte att behandla minnesluckor hävdade de. Jag blev aldrig tagen på allvar, och som vanligt tvivlade jag på min egen upplevelse. Men nu lyssnade psykologen och jag fick berätta de minnesfragmenten jag har, hur dubbelt det är att vara glad över att inte minnas våldtäkten och samtidigt känna att en totalt förlorat makten över sig själv för att en inte minns. Jag har sedan dess, under sju års tid, försökt lappa ihop natten, försökt minnas. Men det är helt svart, jag minns inte ens hur jag tog mig hem från herrgården långt ute på landet. Istället har jag skapat diverse olika scenarion om hur det hade kunnat gå till. Men det hjälper ingenting. Det som hände, hände, oavsett vilka scenarion jag föreställer mig. Tyvärr.  

Jag kan fortfarande känna den fruktansvärda smärtan jag hade dagen efter. Hur allt värkte och hur det kändes som att det brann mellan benen. Jag minns hur vännena i efterhand skrattade åt hur roligt det var att jag knappt kunde gå. Deras skratt åt mitt trauma. Sen höll jag käften i sju år, vände mig till den bekväma men dysfunktionella strategin jag alltid använt mig av. Jag vet inte hur det är meningen att jag ska kunna bearbeta saker när det bara är år efter år av våld. Vart ska jag börja? Hur vet jag vad som är strategier och vad som är personlighet? Jag vet inte vem jag är, det finns inget stabilt jag, så hur vet jag vad som är symptom och inte? Livet har varit så jävla pissigt att en gruppvåldtäkt aldrig fått utrymme att bearbetas för att det har varit andra mer akuta saker som behövde lappas ihop först. Så jävla pissigt bara.

4/3 - 18

De senaste veckorna har allt varit extra tungt. Jag misstänker att det är en kombination av genombrott i terapin som lämnat mig helt utan försvar där jag försöker byta ut destruktiva tankegångar mot hälsosamma och accepterande, att min mens är över en vecka sen och orsakat en lång och utdragen PMS, att det är en månad kvar tills jag fyller 25 och därmed inte längre får vara kvar på mottagningen och min psykolog. Dessutom fick jag en fraktur i knät för snart tre veckor sedan och att vara låst hemma pga att jag inte kan gå är påfrestande för psyket. Många komponenter som skapar en grå och tung känsla av meningslöshet. 

Det gör mig ledsen och rädd att behöva bryta med psykologen. Jag har ju vetat det sedan jag började, att det är en åldergräns upp till 25 innan en blir slussad vidare till vuxenpsykiatrin, men jag trodde inte att det skulle gå så snabbt. Jag trodde inte heller att jag skulle fästa mig så mycket vid henne. Att hon verkligen skulle lyssna och ta mig på allvar. Hon har gett mig allt som vården tidigare fallerat med. Trygghet, förtroende, självbestämmande, en röst. Tanken på att börja om hos någon ny gör mig så trött. Jag vet inte om jag vill det, kanske inte just nu iallafall. 

I veckan började vi lite kort med en utvärdering, hur jag tycker att det har varit, om sättet vi pratat på har varit bra, vad det gett mig, vad jag vill göra de resterande gångerna osv. Jag kände direkt hur det knöt sig i bröstet vid tanken på att det snart är slut. Hon är den första som har bekräftat mig i mina upplevelser någonsin, och det har verkligen varit så mycket värt. Det kommer jag för alltid att vara tacksam för. Hon kallade mig för maskrosbarn sist, och sa att hon grundade det i hur bra jag ändå klarat mig, hur mycket jag kämpat och hur starkt det varit av mig. Termen fick liksom en helt ny innebörd. Hon såg att jag kämpat. Något andra alltid tagit för givet, för jag har alltid gjort det som förväntats av mig. Skött skolan, arbetat mer än heltid vissa perioder, engagerat mig, hjälpt andra, alltid fått högsta betyg och bra utvärderingar. Har ett långt CV, gott om referenser, alltid en inkomst. Men det är aldrig någon som har uppmärksammat det, inte jag heller, för när jag stolt visat upp ett bra betyg har jag alltid fått responsen "jag förväntade mig ingenting annat". Ingen som såg hur jag kämpade, hur jag slet sönder mig själv, hur mycket det tärde och vad jag fick betala för det - för det var ju så en skulle göra. Det var fint att psykologen uppmärksammade det, insåg vilken kraft det tagit att sluta självskada och att någorlunda klara av livet trots de kassa omständigheterna jag växt upp med. 

Så hur ska jag ta tillvara på den sista månaden? Det är fortfarande så mycket jag inte pratat om. Gruppvåldtäkten till exempel. Eller snarare de minnesfragment jag fortfarande har från drogdimman. När jag använde sex som självskadebeteende och hur de behandlade mig. Hur jag fortfarande sparar tabletter och har självmord som en backup plan. Hur ska jag klämma in det på fyra veckor? Jag vet inte om jag kommer våga prata med någon annan om det, men jag vill inte heller riva upp något som jag sedan inte kan följa upp med någon. 

Separationsångesten är så påtaglig. Är så rädd för att det kommer ta slut. Tanken är väl att jag ska klara mig själv, men nu när jag vet hur hjälpen kan se ut och att de faktiskt kan ge mig verktyg att jobba med så tar det verkligen emot att bryta upp.

14 år inom vården och medföljande vårdskador, och först nu får jag faktiskt ordentlig hjälp, och så tar det slut när jag äntligen vågat lita på någon igen. Ironin. 

Upp